Basınç Transmi̇tterleri̇ Nedi̇r? Nerelerde Kullanılırlar?
Buradasınız: Anasayfa / Blog
5 Eylül 2019, Perşembe
Basınç Transmitterleri Nedir? Nerelerde Kullanılırlar?
Basınç Transmitterleri için genel bilgiler nelerdir? Seçim yapılırken nelere dikkat edilmelidir?
Basınç Transmitterleri Nedir? Nerelerde Kullanılırlar?

Basınç Transmitteri Nedir?


Basınç Transmitteri (Basınç Sensörü), kapalı bir hat-hazne içerisinde bulunan bir yüzey üzerine etkide bulunan dik kuvvetin, birim alana düşen miktarını ölçmeye yarayan, yüksek teknolojik elektronik sensörlerdir. 

Boyutları oldukça küçüktür. Çok yüksek hassasiyetle ölçüm yapabilmektedirler. Genellikle 1/4", 1/2" ve 1" bağlantı çaplarına sahip olurlar. En sık kullanılan modeller, standart basınç transmitterleridir. 1/4" bağlantıya sahiptirler. 

Basınç Transmitterleri, gövde içerisinde bulunan çekirdek aracılığıyla ölçüm almaktadırlar. Standart Basınç Transmitterlerinin çekirdeği, dışarıya açılmaktadır. Yani hat içerisine giren kısmında bir delik bulunur. Bu delik hat içerisinde kalır. Bu modellerde partiküllü maddeler kullanılmaz. Eğer partükül olursa, bu partiküller bu deliği tıkar ve ürünü ölçüm yapamaz hale getirir. 

Partiküllü hatlar için flush diyaframlı basınç transmitterleri kullanılmalıdır. Flush diyaframlı basınç transmitterleri, kullanımı çok nazik olan ürünlerdir. Eğer diyafram zarar görürse kullanılamaz hale gelir. Kullanıcıların bu modelde yaptıkları en büyük hata, diyaframa parmakla değerler ve diyaframa az da olsa bir kuvvet uygularlar. Diyafram bu kuvvetle eğilebilir veya yırtılabilir. Bu nedenle diyaframa kesinlikle dokunulmamalıdır. Aynı zamanda ölçümü yapılan madde içerisinde sert ve zarar verici partiküller de bulunmamalıdır. Diyaframlı basınç transmitterleri, sadece basınç ölmek için kullanılmaz. Aynı zamanda özellikle tanklarda seviye ölçmek için de kullanılır. Bunun hesabı da 1 metre = 100 mbar olarak yapılır. Örneğin 4 metre tankınız varsa 400 mbar lık bir diyaframlı basınç transmitteri kullanabilirsiniz. Bazı tanklarda tam alt noktaya bağlanamaz. veya yoğun partikül olan tanklarda, partikülün alt noktaya çökerek transmitterin üzerini kapatması ve ürünün basıncı doğru ölçememesine neden olabilmektedir. Bu tarz proseslerde, transmitterin biraz yukarıya doğru bağlanması daha doğru olacaktır. 

Bu ürünler için de sıcaklık değerleri çok önemlidir. Çok sıcak veya çok soğuk yerler için özel üretilen transmitterler mevcuttur. Ürünlerin uzun ömürlü olabilmesi için bu bilgilerin tamamı analiz edilmeli ve satış temsilcisi tarafından doğru önerilmesi gerekmektedir. Gerekirse sıcaklığ azaltmak için soğutma kulesi denilen sıcaklık azaltıcı aksesuarlar kullanılmalıdır.

Basınç transmitterleri, Ölçüm aralığının 2 katı kadar basınç dayanımına sahiptir. Örneğin 10 bar bir ürün alındıysa, bu ürün maksimum 20 bara dayanır. 20 bardan sonra çekirdek zarar görür ve kullanılmaz hale gelebilir. Ayrıca basınç transmitterleri için Pik Basınç denilen konu da çok önemlidir. Bir hat içerisinde bulunan basınç aniden yükselirse, ürünün çekirdeğine zarar verebilir. Bu olaylar için de yine kullanılan aksesuarlar mevcuttur. 

Basınç transmitterlerinin çok çeşitli çıkışları mevcuttur. 4-20mA, 0-10 V, 0-5 V, 0,5-4,5 V gibi. En sık kullanılan ve genellikle stoklarda olan çıkış türü 4-20mA dir. İkinci sık kullanılan çıkış ise 0-10V dir. Ancak 4-20mA kadar kullanılmaz. 

Bu ürünlerin besleme değeri ise 5-30 VDC arasıdır. 

BASINÇ TRANSMİTTERİ SEÇİLİRKEN;


Hat İçerisindeki Basınç Değeri Nedir? (Örneğin 0-40 Bar)

Ölçümü yapılacak olan madde nedir ve partikül var mıdır?

Sıcaklık Değerleri Nelerdir?

Çıkış olarak ne istenmektedir? (4-20 mA veya 0-10 V)

 

Genellikle küçük soket çıkışlı olan bu ürünler, büyük soket, kablo çıkışlı, m12 soket veya özel soketlerle de üretilebilmektedir. 

Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz...

Etiketler
basınç transmitteri
basınç sensörü
diyaframlı basınç transmitteri
tank basınç transmitteri
hidrolik basınç transmitteri
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın